rood petje

Je kijkt in mijn archief. Ik log nu verder onder mijn eigen naam: Bas de Meijer
.
Navigatie oude site:
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
Vorige afdruk - Volgende afdruk

This content is geotagged Weten waar de foto gemaakt is? Klik op de straat/plaats onder de foto en zie het in Google Maps


Roodpetje Nog even vlug naar Naarden
14-06-2009 21:38
Door: Bas

Het is een vreemde, maar bekende wetmatigheid. Als je dichterbij iets woont, dan ga je er minder snel naar toe. Sinds ik in Utrecht woon bezoek ik inderdaad minder vaak Foam. Maar zelfs het tweejaarlijks Fotofestival Naarden blijkt ineens verder weg dan ik zou denken. Ging ik eerst zeker twee keer kijken, nu kon ik nog net op de laatste dag het fotofestival bezoeken. Voordeel van zo’n laatste dag is wel dat het lekker rustig is. Of zou het komen vanwege het slechte weer?
Het festival overslaan kon niet, vond ik zelf. Kijken naar fotografie vind ik belangrijk als fotograaf. Het kan je stimuleren, motiveren en inspireren. Dommer word je er niet van in ieder geval. Het thema in de Grote Kerk was paparazzi. Foto’s van Smulders en pa en zoon Van Tellingen in een serieuze fototentoonstelling. Het werkt. Ook door het filmpje dat Martijn van de Griendt heeft gemaakt van de sterrenfotografen (niet te verwarren met sterfotografen). De ontwikkeling van Maxima is boeiend, wat dat betreft heeft Smulders een mooi document gemaakt. En tegelijk krijg je een onbehaaglijk gevoel. Want waarom moeten we alles zien van de bekende mensen. Is het nu zo boeiend dat Willem Alexander en Maxima op een stretcher bij een zwembad liggen? Het onbehaaglijke was ook een beetje het thema van de niet paparazzi die in de Grote Kerk hun werk lieten zien. Bij de ingang van de kerk stond het wel boeiend omschreven. Andere fotografen die als een paparazzo juist niet bekende mensen fotografeerde om ons zo te laten afvragen wat de waarde van de paparazzo foto’s nu zijn. Het klonk hoopgevender dan het was. Want de foto’s waren in mijn ogen of wel heel erg dik een soort kopie, of erg ver gezocht. Het kon mij slechts matig boeien. Zeker de stalkfoto’s van Agnes van Noorloos, die vond ik eerder smakeloos dan een studie naar het werk van paparazzi. Dan waren Stijn & Marie veel subtieler en beter. Ook Shooting Star van Daniëlle van Ark vond ik wel boeiend. Dat geschreeuw en geklik van de paparazzi, dat zet je toch aan het denken.
Liever dan de Grote Kerk bevond ik me op de Stadhuiszolder, waar het mooie document van Rahi Rezvani te zien was. Multimedia op een heel eigen wijze: bladeren in een soort fotoboek met passende muziek op de achtergrond. Een sterk verhaal ook, wat Rezvani te vertellen had. Verhalende foto’s, precies het thema van Naarden. Ook de uit steigers opgebouwde kathedraal had wel sterk werk hangen. Van Pieter ten Hoopen bijvoorbeeld. Een document van het Amerikaanse plaatsje Hungry Horse. Goede documentaire fotografie met verrassende beeldtaal. Een serie waar ik vaker en langer naar kan kijken. Ook het werk van Rob Hornstra is aangenaam, al loop je langzaam het risico de foto’s te vaak te zien. Bij de serie over Doel stond geschreven dat onderzocht werd waarom fotografen steeds naar dezelfde plek trekken. Een goede vraag, want je kunt je bijna afvragen welke fotograaf er nog niet in Doel is geweest en wat voor origineels je daar nog kunt maken. Het past een beetje bij de klacht die Stephen Mayes uitte bij zijn afscheid als secretaris van de World Press Photo jury.
Wat de moeite zeker waard was, is de serie Libero van Petra Stavast. Ze ontdekte een leeg huis in Italië, zocht de familie op in Amerika en maakte een presentatie met de gevonden foto’s en foto’s van hoe ze het huis aantrof. Een interessante insteek om een documentaire te maken. Wat speelt er zich allemaal af in gezinnen? Ook het boek is zeer interessant. Jammer was dat tijdens mijn bezoek aan de Gele Loods dat er een duo wat bekakte dames rondliep die zichzelf vooral erg cultureel en artistiek vonden en o zo interessant, maar vooral lachend riepen ‘nou die tante Delia is ook geen opgeruimd type’. Die tante Delia was overleden, zij woonde in het huis dat Stavast aantrof. Tja, soms is een kaartje goed lezen wel eens zinvol.
Voor de rest was het vooral wel aardig, maar niet meer dan dat. Ik heb voor het Fotofestival Naarden wel eens meerdere dagen nodig om alles te zien wat ik wil zien. Nu had ik niet meer dan een middag en die bleek meer dan genoeg. Na ruim twee uur kon ik de vestingstad weer verlaten. Zonder heel veel inspiratie te hebben opgedaan. Maar wel met drie fotoboeken onder mijn arm, waarvan er maar één in Naarden hing. Hopelijk over twee jaar meer interessante fotografie. En dan ga ik proberen wat eerder te komen, zodat ik ook eens andere activiteiten mee kan maken.Belichtingen
René Wouters belichtte op 14-06-2009 21:45
Dat is duidelijke taal! Dit jaar verging het mij ook zo...volgende keer beter, zullen we maar zeggen!

Johnf belichtte op 19-06-2009 09:51
Ik moet zeggen dat het een beetje tegenviel. Ik was blij dat ik de raadhuiszolder en de kathedraal het laatst ging bekijken zodat je toch nog met een goed gevoel naar huis gaat. Het blijft moeilijk om kwalitatief goede fotografie bij elkaar te krijgen.

Fred P. Smith belichtte op 21-06-2009 20:41
Ik ben dezelfde mening toegedaan.
De stadhuiszolder was het indrukwekkendst.
Ik hoop dat er de volgende keer weer fotografie is dat mij meer interesseert.Belicht deze afdruk
Belichtingen niet meer mogelijk
Afdruk bewaren op del.icio.us; Afdruk bewaren op eKudos

Alles op deze site is auteursrechtelijk beschermd. Vermenigvuldiging, publicatie, reproductie of ander gebruik op welke manier dan ook, is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de fotograaf.
Duplication of any material on this site without author's consent and attribution is expressly prohibited.