rood petje

Je kijkt in mijn archief. Ik log nu verder onder mijn eigen naam: Bas de Meijer
.
Navigatie oude site:
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
Vorige afdruk - Volgende afdruk

This content is geotagged Weten waar de foto gemaakt is? Klik op de straat/plaats onder de foto en zie het in Google Maps


Roodpetje Adelaïd
10-02-2005 09:51
Door: Bas

Adelaid
Kees Boekelaan Bilthoven, 02-07-2004

Adelaïd heeft vorig jaar haar gymnasiumdiploma gehaald. Cum laude. Ze studeert nu Europese betrekkingen in Groningen. Later wil ze bij de Verenigde Naties gaan werken. Maar dat zit er helaas niet in. Binnenkort moet ze samen met haar moeder terug naar Rwanda. Als het tegenzit, is ze binnen een jaar verdwenen. Vermoord. Net als veel andere Hutu's. Adelaïds familie is tien jaar geleden niet voor niets naar Nederland gevlucht.

Haar halve leven heeft Adelaïd hier gewoond. Ze spreekt vloeiend Nederlands, en haalde op school de beste cijfers van haar klas. Ze zou probleemloos de taalfouten uit de beleidsnota's van minister Verdonk kunnen halen. Ze is de eerste niet-Europese vluchteling die hier een VWO-diploma heeft gehaald en aan een universitaire studie is begonnen. Ze heeft Nederlandse vrienden en vriendinnen. Maar na een jarenlange procedure, waarbij ze elke week een paar lessen moest missen omdat ze zich voor een stempeltje moest melden bij de Vreemdelingenpolitie, wordt haar geen verblijfsvergunning toegekend.

Aan Adelaïds mentor op de middelbare school in Bilthoven heeft het niet gelegen. Samen met andere leerkrachten, leerlingen en de schooldirectie is van alles ondernomen om haar situatie onder de aandacht te brengen. Vorige maand was er nog een grote protestactie op school, toen bekend werd dat ze uitgezet zou worden. Rita Verdonk was uitgenodigd, maar kwam natuurlijk niet opdagen.

Adelaïd is maar n uitgeprocedeerde asielzoeker. Waarom maak ik me druk over dat ene geval? Wat maakt haar anders dan al die anderen? Die vraag is gemakkelijk beantwoord. Adelaïd zat bij mijn zoon in de klas. Ze is bij ons thuis geweest - een leuke, spontane meid. Mijn kinderen begrijpen niet waarom ze het land uit moet. Ze zijn bang dat ze over een jaar dood is. En ze kunnen niets doen.

Iemand die ik persoonlijk ken, van wie ik de diploma-uitreiking heb meegemaakt, die af en toe op internet chat met mijn zoon - daar voel ik me sterker bij betrokken. Ik schaam me daar niet voor. Integendeel. Menselijk leed raakt je pas goed wanneer het een gezicht krijgt. Een bekend gezicht. Dat is het probleem met Rita Verdonk. Die heeft Adelaïd nooit ontmoet. Ze zou haar beslissing niet kunnen uitleggen, niet kunnen rechtvaardigen in een gesprek tussen twee mensen. Daarom is haar beleid inhumaan.

Ik vind dat Adelaïd in Nederland moet blijven. Ze is Nederlander, in elk opzicht. Ze vormt een waardevolle aanwinst voor ons land. Dat inburgeringsexamen zou ze niet alleen glansrijk afleggen; ze zou de cursus hebben kunnen schrijven. We zouden trots op haar moeten zijn. Haar terugsturen naar Rwanda is onmenselijk. Ik weet alleen niet meer wat ik er nog tegen kan ondernemen. Wie dit leest en daar wl een zinnig idee over heeft, moet vooral niet te lang wachten. Straks is het te laat.


Govert Schilling
/ Deining.org

[Deze tekst en foto mogen, met bronvermelding, vrij verspreid worden in elke mogelijke vorm. Wie weet helpt het. Een hoge resolutiefoto kan ook geleverd worden indien gewenst.]


Belichtingen
J-E belichtte op 10-02-2005 12:45
Blijkbaar mag je hier alleen blijven als je kansarm bent, met een "mooie" toekomst als bordenwasser of iets dergelijks.

Ayaan Hirsi Ali zou zich ook wel eens voor hr mogen inzetten. (Dezelfde Ayaan loog over haar vluchtverhaal en mocht wel blijven, en wordt nu door de VVD omarmd, hoe wrang..)

Timage belichtte op 10-02-2005 14:33
over het CDA maar te zwijgen... dat Christelijk kunnen ze in het vervolg maar beter helemaal weg laten. Wat houden we dan over? DA
Als we daar nou eens Democratische Aso partij van maken, is het meteen ook duidelijk waar ze voor staan...

J-E belichtte op 10-02-2005 23:11
Ze is vanavond (hh morgenmiddag) ook op tv in Rondom Tien, ned 1.

Ren Wouters belichtte op 10-02-2005 23:19
'k Heb haar gezien in Rondom Tien en o.a. haar verhaal gehoord. Het is te hopen dat wij kans zien om al deze schrijnende gevallen op korte termijn in een generaal pardon kunnen oplossen. Laten wij onze politieke vertegenwoordigers vragen (eisen) hier direct actie te nemen.

Bas belichtte op 11-02-2005 00:04
Dank voor de melding. Ga morgen even kijken.

Henk Versteeg belichtte op 11-02-2005 07:30
Het komt steeds vaker voor dat ik me schaam om Nederlander te zijn. Natuurlijk is het moeilijk om alle individuele gevallen te bekijken en daarover te beslissen. Maar er moet toch iemand zijn in Den Haag die nu eindelijk eens begrijpt wat voor onmenselijke situatie dit is.

Maaike belichtte op 11-02-2005 09:22
Inderdaad, soms schaam ik me dood om Nederlander te zijn. Ik hoorde gisteren nog op het nieuws dat onze bevolkingsgroei sinds 1920 niet meer zo laag was. Maar zelfs deze kleine groep echt schrijnende gevallen wordt er zonder pardon uitgegooid. Ik heb er geen woorden voor...

Pio belichtte op 11-02-2005 14:12
Natuurlijk ben je het er niet mee eens als je dit verhaal leest! Nee dit moet niet mogen, dit moet niet kunnen.

Maar ik vind het extra wrang dat juist de intellectuele vaardigheden van deze meid naar boven worden gehaald als 'extra argumenten'. Dat zou dus betekenen als ze dom zou zijn, dat we het dan minder erg vinden om een mens terug te sturen naar de ellende? Dus iemand die slimmer is verdient in onze maatschappij een betere kans? En dat is wel rechtvaardig?

Ik vind het heel moeilijk om zomaar een oordeel te hebben over individuele gevallen. Ik weet niet hoe gevaarlijk het nu is in Rwanda. Ik herinner me nog een klein jongetje in het programma 'taxi'. Dat was ook heel schrijnend. Maar wat nu met alle andere schrijnende gevallen die wij niet te zien krijgen ???

beum belichtte op 11-02-2005 15:01
ik word niet snel pissig, maar die verdonk moeten ze echt eens onder haar reet schoppen. donner ook trouwens, onder zjn reet

beum belichtte op 11-02-2005 15:04
hoeveel personen zullen er nu om puur economische redenen naar NL komen? dat aantal is toch te verwaarlozen. Nu een generaal pardon, en vervolgens een goeie controle op mensen die naar NL willen komen. Zoveel zijn dat er niet meer, want het ontmoedigingsbeleid begint al aardig te werken. En dat gaat dus ook ten koste van mensen die om legitieme redenen naar NL willen komen....

beum belichtte op 11-02-2005 15:10
excusez le mot enzo....

wouter belichtte op 11-02-2005 20:14
@pio,
Deels heb je gelijk, ook domme vluchtelingen zouden hier welkom moeten zijn. Wat wel relevant is in het vermelden van haar kwaliteiten is dat het een tegenwicht vormt tegen het beeld dat die buitenlanders maar niet willen inburgeren en alleen maar een belasting vormen voor ons land. Het is dus belangrijk te zien dat mensen die hier niet geboren zijn wel degelijk een aanwinst kunnen zijn.
Dus: geen klassejustitie, wel oog voor dekwaliteiten van buitenlanders.

frevaro belichtte op 11-02-2005 21:30
het schijnende aan dit verhaal dat haar broer hier wel mag blijven???
ik heb al eerder geopperd om mensen die langer dan 3 a 4 jaar hier verblijven( ik weet ook geen grens)gewoon een verblijfs vergunning moeten krijgen.
dan had de overheid maar sneller zijn/haar asiel procedures moeten afwikkelen.ben je van een hoop leed af en kun je je energie steken in de nieuwe gevallen en deze binnen aangewezen termijn hun asiel procedures afwerken.

ja ja belichtte op 12-02-2005 22:04
VERDONK SUCKS !!!Belicht deze afdruk