rood petje

Je kijkt in mijn archief. Ik log nu verder onder mijn eigen naam: Bas de Meijer
.
Navigatie oude site:
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
Vorige afdruk - Volgende afdruk

This content is geotagged Weten waar de foto gemaakt is? Klik op de straat/plaats onder de foto en zie het in Google Maps


Roodpetje Nikon D3s
14-10-2009 06:00
Door: Bas

Nikon D3s

Aan een camera die al erg goed is, kun je weinig meer veranderen. Maar ja, je moet zo eens in de zoveel tijd toch met wat nieuws komen. Dat de Nikon D3 nog geen video heeft, komt mooi uit. Want het vormt een aanleiding om de Nikon D3s uit te brengen. Maar video is niet het enige wat het verschil maakt tussen de D3 en de D3s. Sterker, ik denk dat het zelfs het minst belangrijke verschil is. Natuurlijk, je kunt als fabrikant bijna geen camera meer uitbrengen zonder bewegend beeld in HD kwaliteit op te nemen. Bij de Nikon D3s is dat in 720p24, een stapje minder dan bij Canon, die standaard met 1080p werkt. Maar hoe belangrijk is dat verschil? De meeste fotojournalisten zullen, als ze al films erbij gaan maken, toch werken voor websites. En dat is zelden Full HD. Waarom dan teveel data verstouwen? Al denk ik overigens dat Nikon om technische redenen met maximaal 720p werkt.

Gelukkig heeft Nikon besloten het aantal pixels op de sensor niet te verhogen. Net als de D3 heeft de D3s 12,1 miljoen pixels. Dat is meer dan genoeg voor de doelgroep, de snelle fotojournalist. Die heeft meer aan goed kunnen werken bij weinig licht. En daar maakt Nikon nu net een sprong. Ging de gevoeligheid van de D3 al tot een bijzonder hoge 'ISO' 25.6000, met de D3s kun je de gevoeligheid opschroeven tot een absurde 'ISO' 102.400. En nee, dat is echt geen tikfout. Die stand heet overigens Hi-3, waarmee Nikon wil aangeven dat het geen gestandaardiseerde gevoeligheid is. Die loopt tot een nog altijd indrukwekkende 12.800. En eigenlijk is ook dat geen ISO meer, omdat de norm niet over zulke hoge gevoeligheden praat. Je kunt met de Nikon D3s dus zowat in het totale donker fotograferen. Al zal de autofocus het niet meer redden dan, de gevoeligheid daarvan is beperkt tot LW-1. Dat is ook niet veel licht overigens. Hoe onzinnig de gevoeligheid ook klinkt, ik kan me voorstellen dat je het wel eens kunt gebruiken als je concerten fotografeert. En zijn het klassieke concerten, dan is het fijn dat de D3s nu ook stille stand kent. Ook handig voor golfwedstrijden, zegt het persbericht ook nog.

Een goede verbetering vind ik het trillende filter voor de beeldsensor om stof op je beeld te verminderen. Veel andere modellen van Nikon hadden het al wel, maar de topmodellen net weer niet. En als je geregeld zoomt of objectieven wisselt heb je zo een klont stof op je sensor zitten. De overige wijzigingen zijn wat kleiner. Een nieuwe verhouding voor het maken van uitsnedes, verbeterde D-Lighting en wat meer nabewerkingsmogelijkheden in de camera.

Met de D3s heeft Nikon de belangrijkste kritiekpunten weggewerkt. Veel meer te verbeteren viel er eigenlijk ook niet. Direct upgraden lijkt me geen noodzaak voor de meesten. Het is ook zeker geen goedkope camera met een adviesprijs van € 5399, maar dat is op zich een normale prijs voor een camera van dit niveau. Een mooie camera al met al en Nikon loopt weer wat verder uit ten opzichte van de Canon Eos-1D Mark III, de grootste concurrent.

Update: Bij LetsGoDigital hebben ze een preview van de Nikon D3s

Commentaar is uitgeschakeld om zinloze discussies over camera's te vermijden. Graag ook niet reageren bij andere posts over dit onderwerp.Belichtingen
Nog geen belichting

Belicht deze afdruk
Belichtingen niet meer mogelijk
Afdruk bewaren op del.icio.us; Afdruk bewaren op eKudos

Alles op deze site is auteursrechtelijk beschermd. Vermenigvuldiging, publicatie, reproductie of ander gebruik op welke manier dan ook, is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de fotograaf.
Duplication of any material on this site without author's consent and attribution is expressly prohibited.