rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Wereld Aids Dag
01-12-2001 10:33
Think and Link

Van ieder onderwerp worden wel foto's gemaakt. Belangrijke onderwerpen als Aids uiteraard ook. En daar zitten fraaie staaltjes fotografie bij. Vreemd eigenlijk dat je foto's over ellende mooi kan vinden. Neem bijvoorbeeld de serie van James Nachtwey. Enorm sprekende beelden, mooie composities, mooie drukken, goede momenten en mooie verlichting. Het versterkt het onderwerp enorm, het drukt je met de neus op de feiten. Aids is een ramp. Dat de bestrijding en genezing vaak maar moeilijk gaat bewijst de serie van Denise McGill. De foto van drogende handschoenen die steeds weer gebruikt gaat worden, laat zien hoe het gesteld is daar.
Aids is ook overal, Eric Miller fotografeerde Aids in Afrika. Mooie kleurenserie. De Noorse fotograaf Morten Hvaal vertelt op indringende wijze over Aids in Azie. Bij sommige foto's heb je niet het idee met Aids te maken te hebben, maar als je de context ziet, dan grijpt het je misschien wel des te harder. Heel erg indrukwekkend is ook de kleurenserie van Sebastian Lasse. Hij heeft in Roemenie gefotografeerd. Een land waar tweederde van de Aidsslachtoffers jonger dan 15 jaar is. Dat mag toch niet kunnen?
Uiteraard niet alleen in de arme landen is er Aids, ook in onze luxe westerse wereld is het aanwezig. Maar daar zie je toch minder foto's van. Hoe dichtbij Aids kan zijn, laat het verhaal over de familie Simon in de Verenigde Staten. Een verhaal in woord en beeld over hun besmetting en hoe ze er mee omgaan.
En dat Aids niet iets is van de laatste jaren, bewijst de serie 20 Years Aids & Photography bij The Digital Journalist. Wereldberoemde fotografen laten daar hun foto's met het thema Aids zien. Niet alleen de eerder genoemde James Nachtwey, maar ook toppers als Herb Ritts, Ana Leibovitz en Nan Goldin staan er bij. En uiteraard ook de spraakmakende advertentie van Benetton. Allemaal belangeloos, om te laten zien dat er wat gedaan moet worden. En dat is heel heel hard nodig.

Update: De site van de Digital Journalist is (tijdelijk?) uit de lucht.
Nieuwe update: de site is weer in de lucht.