rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Nog een keer Foam en INRI
28-12-2001 23:27
Ok ok, ik heb ze de laatste tijd wel vaak genoemd, het Fotografie Museum in Amsterdam en INRI. Maar na het bezoekje van vandaag toch nog wat even kwijt. Want de tentoonstelling in FOAM op dit moment, Dutch Delight, is zeker interessant. Heel divers fotowerk, en over het geheel gezien ook heel fraai werk. Sommige foto's deden mij weinig, maar dat heb je altijd. Genoten van het besneeuwde paard van Ed van der Elsken (yessss, eindelijk eens een Van der Elsken in het echt gezien). Ook genoten van de modernere fotografen als Elspeth Diederix en Diane Monkhorst. Voortreffelijk waren ook de raamfoto's van Marike Schuurman. Maar misschien heb ik wel het meest genoten van de foto's uit de 'oude doos'. Van Breitner en vooral ook de foto's uit omstreeks 1880 van Pieter Oosterhuis. Die onscherpte zo mooi, alle mensen heel klein in beeld maar zo duidelijk geposeerd. En dan de oude drukken, fantastisch.
Foam zelf als tentoonstellingsruimte biedt ook absoluut perspectief. Een fraai pand en ik hoop dat ze meer gaan doen dan alleen tentoonstellingen houden. Een reden om vaker naar Amsterdam te gaan. Wel mijn portemonnee thuislaten, want aan fotoboeken kan ik enorm veel uitgeven als ik daar ben....
De andere expositie, INRI, in het Bijbelsmuseum (ook een prachtig pand trouwens) was ook boeiend. Alles in de juiste volgorde, van de geboorte tot en met de wederopstanding. Mooie foto's, maar toen ik het boek bekeek (nee, niet gekocht) had ik toch het gevoel dat de mooiste foto's in het boek geplaatst zijn. Boeiend ook de reakties in het gastenboek. Sommigen vonden het fantastisch, anderen vonden het uiterst ongepast en zelfs tegen godslastering aan. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Voor mij was het verhaal op een bijzondere wijze in de moderne tijd geplaatst.