rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Toch even over camera's
23-01-2002 16:12
Mijn stelling is dat niet de camera de foto maakt, maar de persoon achter de camera. De camera doet er dus niet alles toe. Maar soms kan ik ook kwijlen bij camera's. De site van Mamiya zette mij weer aan het kwijlen. En wel door de Mamiya RZ67. Met deze camera heb ik ooit moegen werken bij mijn oude werkgever. De marketingafdeling had die camera staan, maar gebruikte hem nooit. Toen ik vroeg of ik hem over mocht nemen, was het antwoord nee. Ze gebruikten hem nog zeiden ze... Ik was amper weg bij het bedrijf en de camera werd ingeruild voor een digitale compact (Nikon Coolpix 900). Ik kon wel door de grond zakken, want ik had meer voor de Mamiya over gehad.
Maar goed, kwijlen over camera's, daar had ik het over. De RZ67 zette mij namelijk weer aan het denken aan een camera die ik wel erg graag wil hebben, omdat het gewoon een geweldig concept is: een kruising tussen een starre middenformaatcamera en een technische camera. Handig op straat is het niet, maar daar trek ik me niets van aan :) Over welke camera ik het heb? Over de Fuji GX680.

3 belichtingen

barto zei op 23-01-2002 22:22:
Het verzamelen van camera's is een beetje een fotografentic, ik doe het zelf ook. Ik heb zelfs een wegwerpcamera in mijn fototas! Het vreemde is wel dat je als je een aantal camera's hebt er ineens achter komt dat de camera er eigenlijk helemaal niet toe doet ... Of is het zo dat je weet wat de beperkingen zijn van een bepaalde camera en daarom ook niet probeert foto's te maken die je eigenlijk niet zou moeten maken met een dergelijke camera. Met mijn digi kan ik heel leuke foto's maken, maar dat zijn heel andere foto's dan die ik met mijn spiegelreflexje maak. Ook met een Olympus Mju II, die slechts een 35mm lensje heeft, kan ik prachtige foto's maken als ik maar rekening houd met de beperkingen van het objectief. en de goede kanten: zeer lichtsterk en gestoken scherp. Met een ISO 800 film erin kun je er prachtig mee fotograferen bij slecht-licht omstandigheden. Met een grote zware 6x8 camera zal ik waarschijnlijk weer heel andere foto's maken. Wel mooi overigens, een 3:4 formaatverhouding.
Al schrijvend (ik probeer mijn tekst langer te maken dan die van jou:) denk ik dat je eerst moet weten wat je voor een foto wilt maken, daar kies je dan de camera bij. Als je toevallig de beschikking hebt over 1 cameraatje moet je je fotografie aanpassen aan de mogelijkheden van je gereedschap.
Waar ik nog wel eens mee zou willen fotograferen is een Hasselblad met een digitale achterwand van Sinar...


B@s zei op 24-01-2002 15:57:
Ach ja, ik heb ook een batterij camera's, varierend van 6x6 tot en met APS. Ik geloof dat ik er zeven ook echt in gebruik heb. Allemaal inderdaad met hun eigen doel. Althans, ik heb twee camera's die vrij identiek zijn, maar daar staat weer het gemak van 2 body's tegenover :)


Rene zei op 27-01-2002 22:46:
Hmm, en ik dacht dat ik zo'n groot-inkoper was. Toch heb ik maar vier camera's: 2x Nikon, Bronica en een T5je. Maar ja zo'n Rolleiflex of een 'Mamma mia' 7 is ook wel leuk...