rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Jatwerk
06-04-2002 18:44
Toch wel leuk als je als fotograaf zonder dat je het weet een door jou gemaakte foto online ziet staan. En dat terwijl er geen toestemming voor zo lange tijd gegeven is. Helemaal lekker als de naam van de fotograaf niet vermeld is. Hoe zit dat ook alweer met auteursrechten? En zaten muzikanten daar ook niet om te zeuren?
Foto is niet door mij gemaakt overigens, maar door een goede vriendin van me.

4 belichtingen

Rene Smit/Yeplog zei op 07-04-2002 10:32:
Met andere woorden: Ik mag mijn pasfoto die door een heuze fotograaf gemaakt is eigenlijk ook niet op het internet en/of in mijn paspoort laten zetten? Betaal je niet voor zoiets? (Te weten 8 euro?)


B@s zei op 07-04-2002 13:01:
Pasfoto mag weer wel, maar niet iedere foto mag zomaar. Het betreft hier om een bandfoto, waarvoor een beperkt gebruik is afgesproken. Normaal gesproken wordt de fotograaf betaald aan de hand van het gebruik (in de niet publiekssector). Het gebruik van de foto is ver overschreden in dit geval en een naamsvermelding is zelfs verplicht volgens de auteurswet. De foto in dit geval is voor commercieel gebruik (immers promotie van de band). Voor eigen gebruik gelden andere regels.


Rene Smit/Yeplog zei op 07-04-2002 23:33:
Aha.. dank u voor de uitleg! Dus als ik een foto voor commercieel gebruik laat nemen moet ik altijd ff de kleine lettertjes lezen en/of goede afspraken maken. Weten we dat ook weer. Zie je wel dat je slimmer wordt van internet :)


B@s zei op 08-04-2002 09:33:
Goede afspraken maken inderdaad, dat is het belangrijkste. Al zal een beetje fotograaf toch al snel iets van leveringsvoorwaarden presenteren. Meer over auteursrechten kan je vinden bij de Fotografenfederatie, inclusief richtprijzen, maar die zal lang niet iedere fotograaf hanteren :)
Handig dat internet he? :)