rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje De fotograaf aan het woord
15-05-2002 23:55
In het AD stond een artikel waarin Robin Utrecht vertelt over de foto die hij maakte van de dode Pim Fortuyn.
,,Ik snap best dat deze foto heftige reacties oproept. Het is niet niks. Maar ik voel me niet aangevallen door verontwaardigde mensen, ik ben het gewoon niet met hen eens. Ik ben nieuwsfotograaf, dit is mijn werk. Ik zou geen goede fotograaf zijn als ik deze foto had laten liggen. Dit is een historische gebeurtenis in Nederland, die moet je vastleggen. Het is een bewijs. Bovendien: kranten hoeven hem niet te publiceren. Het is hun eigen verantwoordelijkheid."
Tja, daar zit wel wat in, maar ik vraag me af of ik over de schutting was gegaan. De foto maken als je er naast staat, dat is een moment dat je eigenlijk niet voorbij mag laten gaan als nieuwsfotograaf. Toch durf ik niet te zeggen dat ik de foto wel of niet gemaakt zou hebben. Op dat moment spelen volgens mij een hoop dingen door je kop.

Even later zegt hij:
,,Ik weet dat het een goede, unieke foto is, en ben blij dat ik hem had - al voelt het wel heel dubbel. Maar ik vind het zelf geen superfoto. Het is geen echte Robin Utrecht-foto, die is creatiever.''
Met die laatste zin ben ik het eens, want doorgaans zijn de foto's van Robin Utrecht zeer het bekijken waard.