rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Plaschek
11-07-2002 16:49
Fotogeert noemde in zijn reaktie op 'op de foto gaan' de Arnhemse fotograaf Rens Plaschek. Toen ik begon met portretfoto's maken was ik helemaal weg van zijn werk. Nog steeds kijk ik geregeld in de etalage van hem op de Korenmarkt. En eigenlijk valt het steeds weer tegen. Ik mis vernieuwing. Dat waar ik hem eerst om bewonderde, dat mis ik eigenlijk. Ik zet hem nog steeds in het rijtje van de betere portretfotograaf van Nederland, maar mijn idool is hij al lang niet meer.

Een tijd terug had ik portretfoto's gemaakt van een stel en zij hadden eerder eens foto's laten maken bij Plaschek. Als compliment kreeg ik te horen dat ik niet onderdeed voor Plaschek. Vond ik teveel eer, maar streelde mij wel. Het is tenslotte toch wel een naam. Maar het mooiste compliment was dat die klanten nog een paar keer terug kwamen voor andere foto's.

4 belichtingen

Geert zei op 11-07-2002 17:15:
Verwijderd op verzoek


FW zei op 12-07-2002 07:12:
Ach B@s wat is vernieuwing, van Cartier- Bresson komt weer een nieuw boek uit heb ik gelezen, de zoveelste vol met platen van vroeger. Die hebben we allemaal wel eens een keer gezien, in mijn boekenkast staan ook een aantal boeken van hem, daar overlappen de foto’s elkaar ook. Toch weer een nieuw boek met dat zelfde werk, je kon er op in schrijven, ik dacht dat zal niet zo’n vaart lopen het is geen nieuw werk want dat kan je van een fotograaf van dik in de 90 niet verwachten. Inmiddels is de eerste druk ( die nog niet is uitgegeven) uitverkocht, zoveel mensen hebben er op ingeschreven. Bron: ik meen “B&W photography” Wat ik wil zeggen is,dat Bresson een fotograaf naar mijn hart is, hij heeft m.i. een tijdsbeeld neer gezet, heel veel fotografen iets meegegeven waar ze wat mee kunnen. Het blijft mijn idool, ook al heeft die geen zogenaamde “vernieuwing” meer gebracht, wat die heeft gemaakt is tijdloos en staat als een huis. Misschien is dat met die fotograaf op de korenmarkt ook wel zo, hij heeft jou een poosje kunnen inspireren met zijn beelden, voor hem hield het waarschijnlijk op. Grijp je kans B@s de basis heb je gelegd, laat zien wat je kan en ga voor de vernieuwing. Op een dag ben je dan wellicht mijn idool;-))

FW.


Rene Smit/Yeplog zei op 13-07-2002 01:25:
Grappig.. ik stond op het punt om deze fotograaf te tippen voor je site. Ik vind nog steeds de foto's erg mooi... Vraag ik me toch af: Hoe moet een kunstenaar zich vernieuwen? Ik ben zondermeer te weinig foto-kenner om hierop een antwoord te geven, maar ik laat wel mooi mijn pasfoto's bij hun maken; ze zijn vele malen beter dan elders voor een klein beetje meer (en dat niet eens volgens mij...)


B@s zei op 13-07-2002 09:04:
Vernieuwing is voor mij af en toe net wat anders, een ander element erbij. Het staat stil, het zijn allemaal een beetje een variant op wat al gedaan is. Ik mis de verassing. Je hebt een bepaalde stijl, maar binnen die stijl kan je nog veel varieren.
Zijn fotowerk is goed, daar is niets op te zeggen. Maar zo origineel als hij was, met geregeld weer een nieuw idee, dat is er niet meer. Ik denk dat dat ook een gvaar is als je je in een beperkt deel van de fotografie begeeft.