rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Analoog vs digitaal
12-07-2002 21:27
Het blijft altijd een discussie, analoog of digitaal. Vroeger was het Kodak of Fuji (danwel Nikon of Canon). Op nl.foto weer een hele discussie over analoog of digitaal. Ik ben een liefhebber van analoog, maar zodra ik het kan veroorloven koop ik een digitale spiegelreflex. Ik weet dat het voor mij loont. Ik bemoei dan ook maar niet verder met de discussie op de nieuwsgroep.

7 belichtingen

FW zei op 12-07-2002 22:13:
Dat is heel verstandig B@s, wij moeten fotograferen, platen maken en niet lullen. Waar mee wij dat doen donderd niet. Met een gaatjes camera, een wegwerp of een peperdure analoog/digi,maakt mij geen reet uit.Het gaat om het beeld,natuurlijk heeft alles zo zijn voor en tegen, is het leuk er het e.a over te weten.Maar wat heb je er aan als je er verder niets mee kan, alleen maar vertellen wat je er allemaal mee kan. Dat schiet natuurlijk geen foto op, ga maar lekker sparen, die digireflex komt er wel.


Barto zei op 12-07-2002 22:54:
Hoe later je aan de digiflex gaat, des te mooiere en snellere camera je hebt. Wet van de remmende voorsprong enzo.

Als de D1h in de aanbieding gaat, zo na september, zou je daar nog wel eens een heel goede koop aan kunnen doen. Je hebt dan niet veel pixels, maar wel een zeer goed stuk gereedschap voor het betere schietwerk op 13x18cm en met een beetje goede wil kan het nog wel groter ook.


Jan-Edward zei op 12-07-2002 23:54:
In de cursusfolder van Fotogram die ik vandaag kreeg staat dat digitaal voor de meeste toepassingen de meest logische keuze is.

Wat een flauwekul! Voor echt serieuze fotgrafie kom je nog altijd uit op een Canon d60 of een nikon d100, of professionele modellen. Voor iedereen behalve de dagbladjournalist een zinloze en nog steeds onbetaalbare aanschaf. Wie anders legt zulke bedragen neer voor een camera die over een jaar nog de kwart van zijn waarde heeft, en kwalitatief niet meer uptodate. Maar Fotogram wil blijkbaar graag inspringen op de hype...


Barto zei op 13-07-2002 00:35:
Met een goede digitale reflex kun je:
-de portretklant direct na de sessie een foto laten uitzoeken en mogelijk meer dan 1 foto verkopen;
-de lichtbalans instellen zodat je bij gloeilamplicht toch neutraal gekleurde foto's kan maken;
-200 foto's achter elkaar maken zonder dat je tijd verliest met het wisselen van film;
-in moeilijke omstandigheden direct controleren of je het gewenste beeld hebt;
-als je iets wilt proberen heb je directe feedback: een groot voordeel bij creatieve fotografie;
-enorm veel tijd besparen die je met negatieven scannen kwijt bent;

Zo'n camera kost veel geld, maar dat is relatief. Een snelleverende fotograaf gaat er financieel mee vooruit, een creatieveling kan er mogelijk betere beelden mee maken.


Jan-Edward zei op 13-07-2002 01:15:
je snapt wel dat ik nogal conservatief ben, vandaar mijn ongezouten mening. ik hou erg van film ;-)


L@master zei op 13-07-2002 18:15:
Ja ik ook, ga graag naar de Bioscoop. Trouwens, daar stikt het ook van het digitaal.
Nie lullen, schieten en blij zijn met je eigen eindresultaat.
"Keep your lights on"


B@s zei op 13-07-2002 18:18:
Ik ben ook een enorme filmpjesfanaat Jan-Edward. Desondanks ben ik nu wel helemaal overtuigd van het nut van de digitale fotografie. Voor het werk dan, voor prive vind ik het onzinnig om een digitale spiegelreflex te kopen. Niet alleen journalisten hebben baat bij die camera, Barto heeft een mooi rijtje neergezet. Ik ben ondertussen om, al zal ik analoog de deur niet uit willen doen. Het blijft vreselijk mooi.