rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Yousuf Karsh overleden
14-07-2002 08:04
Een van 's werelds beroemdste fotografen Yousuf Karsh is overleden. Karsh maakte prachtige portretten, een lust om naar te kijken. Ik zal nooit het portret vergeten dat hij maakte van een Duitse staalgigant. Met een tangverlichting en zeer autoritair overkomend. Karsh kon als geen ander met licht omgaan in zijn portretten. Hij was een echte meester in de fotografie en is nog steeds een inspiratiebron voor velen.
Een aantal links met foto's:
Tentoonstelling Helden aus Licht und Schatten
Weston Gallery

Update: het bleek dus niet Karsh te zijn geweest van de staalgigantfoto, maar Arnold Newman. Vreemd dat ik altijd Karsh heb onthouden als naam.

4 belichtingen

Jan-Edward zei op 14-07-2002 13:24:
Ik denk dat de foto met tangverlichting die je bedoelt, van staalmagnaat Alfried Krupp, niet door Karsh maar door Arnold Newman is gemaakt.


B@s zei op 14-07-2002 13:43:
Verhip, je hebt gelijk. Ik had altijd onthouden dat het Karsh was. Wat stom en geen wonder dat ik die foto nooit kon vinden.


Jan-Edward zei op 14-07-2002 14:12:
Ah je hebt 'm nu ook, van dezelfde site als waarvan ik hem stuurde. Ik zag hem toevallig in een boek waarin ik Yousuf Karsh opzocht. Die staat op de linkerbladzij vermeld en de foto van Krupp op de rechterbladzij. Zou kunnen dat je 'm in hetzelfde boek gezien hebt dus. (Encyclopedia of New Photography)


B@s zei op 14-07-2002 14:36:
Dat zou heel goed kunnen ja.