rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Jock Sturges
23-07-2002 10:04
In de nieuwste Foto wordt het werk van van Jock Sturges besproken. Sturges werkt met grootformaat, 8x10 inch, en fotografeert veel op nudistenkampen waar hij jaar in jaar uit komt. Families die daar ook ieder jaar komen, worden gevolgd en het resultaat zijn fraaie en intieme foto's. De mensen die hij fotografeert hebben het nudisme als levensstijl en Sturges voelt zich daar helemaal op zijn gemak, dat stralen de foto's wel uit.
Niet iedereen kan de naakten waarderen, zeker niet in Amerika. Nadat een fotolab aangegeven had dat er 'verdacht materiaal met jonge kinderen' was aangeboden, vond er een inval plaats door de FBI.

Het aardige van het interview waren een paar uitspraken. Eentje luidde "... ik haat alles wat met fotografie te maken heeft. Ik hou eigenlijk slechts van twee dingen; om samen te zijn met de mensen die ik fotografeer en om de prints, die mijn herinneringen zijn, te koesteren. Alles daartussn haat ik. Ik haat camera's, objectieven, films en papier". Heerlijk als een fotograaf zulke uitspraken doet. De apparatuur is slechts noodzakelijk kwaad volgens hem, "ik geef niet om fotografie, ik geef om wat fotografen te vertellen hebben". Een andere goede uitspraak gaat over techniek: "... je moet je techniek leren, je moet het onder de knie krijgen en beheersen, maar het mag zeker niet het belangrijkste element zijn in je foto". Kan ik me in vinden.

3 belichtingen

Eric zei op 23-07-2002 13:48:
"Sturges' and Semien's charges were dropped after a lengthy period along with materials returned. Both suffered from the stigma and loss of business related to the investigation."

Erg zonde dat het verhaal zo afloopt. Het lijkt me een goede fotograaf en geen pedofiel.


B@s zei op 23-07-2002 21:30:
Ik vind het ook triest dat het zo afloopt. Sturges woont dan ook niet meer in Amerika.


Luc zei op 25-07-2002 10:28:
Enkele interessante sites over Sturges:
http://www.agallery.com/sturges.html
http://www.faheykleingallery.com/featured_artists/sturges/sturges_frames.htm
http://www.metroactive.com/papers/metro/03.19.98/cover/sturges1-9811.html