rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Wubbo de Jong
29-07-2002 11:47
Bij Jan-Edward las ik dat de Nederlandse fotojournalist Wubbo de Jong is overleden. Ik wist dat hij al een hele tijd ziek was, maar het komt toch onverwacht. Wubbo de Jong was niet alleen een uitstekend fotograaf, hij droeg de fotografie ook een erg warm hart toe en spande zich in voor de fotografie. Collega-fotograaf Bert Verhoeff noemt hem niet voor niets Een van de belangrijkste Nederlandse fotojournalisten. Het was ooit een grote wens van mij om De Jong eens te mogen ontmoeten. Ik hield van zijn werk en zijn toewijding. Ik zal het moeten doen met het overzichtsboek dat in september verschijnt.
Bij het Parool, zijn huisblad, staat ook nog een heel mooi stuk over Wubbo de Jong, liefkozend Wub genoemd. Een mooie uitspraak: 'Maar ik heb geen tijd om te huilen, ik moet foto's maken'.

7 belichtingen

Jan-Edward zei op 29-07-2002 13:48:
Het ANP ontdekte het pas nadat ik het op de FJ-discussiegroep had gezet, (waar ze ook de mails van krijgen). Daarna groot in het radionieuws en bovenaan Teletekst. Goed dat hij nu toch zoveel aandacht krijgt.


B@s zei op 29-07-2002 14:22:
Vind ik ook. Hij was misschien niet zo bekend als een Paul Huf, maar in zijn vakgebied minstens zo'n grote naam.


B@s zei op 29-07-2002 14:26:
En niet te vergeten, ook De Jong heeft veel betekend voor fotografisch Nederland (denk aan Naarden!)


Barto zei op 29-07-2002 18:54:
Ik wist niet dat hij ziek was. Is wel schrikken om te horen dat hij zo jong gestorven is...

Heb vandaag de laatste Parool bij de plaatselijke Bruna gekocht en een genummerd boek besteld via de website. Hij heeft zelf nog de dummy kunnen zien, dat lijkt me heel belangrijk voor een fotograaf. Fotografen zijn iha erg gesteld op een goede reproductie van hun werk.


Barto zei op 29-07-2002 20:52:
In maart 1999 is er een leuk artikel in Focus verschenen waarin Wubbo een dag wordt gevolgd, ik kan de betreffende Focus echter nergens meer vinden ...


B@s zei op 29-07-2002 20:59:
Ik ken dat nummer en ik moest er ook aan denken. Hetzelfde nummer waar feestelijk wordt gevierd dat Paul Huf 75 jaar werd.
Heb het nummer even gepakt en als je zijn F5's en zijn objectieven (waaronder een 105 mm DC) ziet..... (vergeet ook de tas onder de verfspetters niet)
Hoe zijn manier van werken beschreven is, heeft op mij nog steeds invloed. Ook dat hij graag in de doka werkte, dat doet mij goed en dan bedenk ik me ook dat ik niet moet lopen zeiken over digitaal. Een fotograaf naar mn hart!


Barto zei op 31-07-2002 15:50:
Zo'n 105 DC vind ik nog steeds heel fraai. Ik heb 'm helemaal niet nodig, kwa beeldhoek en lichtsterkte, maar het staat wel op mijn verlanglijstje.