rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Rechtbank
23-08-2002 10:05
In de krant van vanmorgen zag ik de foto van de verdachte van de Enschederamp staan, gemaakt door Jasper Juinen. Wat me opviel was dat de verdachte toch redelijk herkenbaar was, zij het voorzien van een balkje. Een goede foto, in die zin dat het het nieuws van het vonnis goed vastlegt. Het incident was tekenend. Nu lees ik bij Jan-Edward dat fotografen vanwege dit incident niet meer welkom zijn in de rechtzaal. Uitgezonderd de Tubantia fotograaf, die geen foto's maakte. Een beetje vreemde gang van zaken. De omroepen schijnen de beelden te hebben uitgezonden. Mogen zij nog wel in de rechtzaal komen? Of worden alleen de fotografen afgestraft (wat niet de eerste keer zal zijn)?

9 belichtingen

Barto zei op 23-08-2002 10:25:
He? Dus degene die zijn beroep niet uitoefende door geen foto's te maken mag terugkomen. Om wederom geen foto's te maken? Wat doe je daar dan als fotograaf? Op zich al opvallend dat er beeldmateriaal van is.


Barto zei op 23-08-2002 10:59:
Aan de andere kant: als je een duidelijke afspraak hebt gemaakt over het fotograferen, moet je je daar aan houden. Dat is de definitie van een afspraak.


Ingrid zei op 23-08-2002 11:10:
En wat met een fotograaf die er niet was tijdens het incident? Mag die volgende keer wel binnen? Heeft ook niks fout gedaan, toch? Vreemd verhaal.


FW zei op 23-08-2002 12:07:
Moeilijk allemaal, maar ook van dit probleem kan je dus weer een "ZAAK" maken:-)


B@s zei op 23-08-2002 12:14:
Het is lastig natuurlijk, zeker als er afspraken niet nagekomen zijn. Aan de andere kant, je bent daar om foto's te maken, je bent nieuwsfotograaf en dat incident is gewoon het nieuws dat vastgelegd moest worden. Ik hoorde op de radio dat vooral het personeel moeite had omdat zij herkenbaar in beeld waren gebracht. Helemaal lekker zit het niet, want over de tv-beelden wordt niet gesproken.
Wat Ingrid ook zegt: een fotograaf die er toen niet was mag er ook niet meer komen?
De NVJ (hulde voor die vereniging) neemt in ieder geval wel gelijk actie.
Rechtbank Almelo: fotografen zijn welkom, zolang ze maar niet fotograferen.... ;-)


Jan-Edward zei op 23-08-2002 13:12:
De Telegraaf publiceerde vandaag een onbewerkte foto, zonder afgeplakte ogen.



B@s zei op 23-08-2002 13:58:
Vind ik de foto van Jasper Juinen toch beter. Vreemd dat ze de ogen niet afplakken, want ik hoorde dat de verdachte geen bezwaar had tegen de foto's zolang hij maar niet herkenbaar was. Op deze manier vergooi je wel goodwill...


Jan-Edward zei op 23-08-2002 15:29:
Die goodwill kan ze gestolen worden zolang ze maar kranten verkopen, en sommige kranten moeten het toch van de losse verkoop hebben. De Volkskrant doet ook steeds meer mee met grote foto's van dit soort boven de vouw op de voorpagina.


B@s zei op 23-08-2002 15:41:
Klopt, je ziet dat steeds meer. Het werkt alleen niet in het voordeel van de fotograaf/fotografie. Maar dat zal de heren die het geld beheren een worst wezen.