rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Oeps, foutje
18-10-2002 14:46
Een log/site die ik te weinig bezoek, ik zal hem een dezer dagen even in mijn favorieten zetten, is Sakaama. Er staan vaak mooie zwart-witfoto's op en hij is beginnend dokaman. Met talent, dat is duidelijk.
Bij zijn serie over Ierland schrijft hij over de fout die hij maakte bij het ontwikkelen. Een film was niet goed op de spoel gedaan (hij gebruikt Kindermann). Gevolg dat een film slechts ten dele ontwikkeld was. Herkenbaar, fouten in de doka. Het houdt je scherp. Zelf heb ik wel eens bijna vijf films tegelijk de mist in zien gaan. Na het ingieten van de ontwikkelaar besefte ik dat ik een rekenfout had gemaakt en dat een verkeerde verdunning in de tank zat. Met wat noodgrepen waren de films wel bruikbaar, maar het zweet stond op mijn voorhoofd. Sakaama stelt verder dat hij blij is dat hij de kleurenfilms naar de centrale gebracht. Maar ik kan je verzekeren dat dat ook zeker niet foutloos is. Gekreukde of anderszins beschadigde negatieven, verkeerd ontwikkelde negatieven en zoekgeraakte negatieven. Van alles is mogelijk. Zo blijft het toch altijd weer een spannende gebeurtenis.

Voor de digitalisten gaan zeggen "kijk dat heb je niet met digitaal": ook daar kan genoeg fout gaan met dataopslag of bijvoorbeeld per ongeluk de goede foto wissen. En geloof me, dat gebeurt altijd op het moment dat je het niet kan hebben. Fouten maken is menselijk en apparaten kunnen stuk.

2 belichtingen

J-E zei op 18-10-2002 17:13:
Ja precies, je zal maar net langs een sterke magneet lopen met je opslagkaart.


Diaan zei op 19-10-2002 11:32:
Of van die knurften die de negatieven doormidden hakken. terwijl je nog wel gewaarschuwd hebt dat je een beetje hebt zitten rotzooien met terugspoelen enzo...