rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Popfotografie
27-12-2002 20:12
Een van de dingen die leuk zijn om te doen is het fotograferen van concerten. Niet als dagelijkse of wekelijkse activiteit, maar zo nu en dan is het leuk. Je staat vooraan supergeconcentreerd te werken. Oordopjes zijn zeker niet overbodig. Het is hard werken, doorgaans staan de musici niet stil en je moet met een originele plaat komen. Anders wordt het al snel te registratief. Het Uur U is een popprijs voor Utrechtse bands en niet alleen muzikanten kunnen wat winnen. Ook voor recensisten en fotografen is er een wedstrijd. Op zich heel leuk en het lijkt me wel een uitdaging om mee te doen. Bij het lezen van de wedstrijdvoorwaarden en wat je kan winnen ga ik twijfelen. De ingestuurde foto's zijn voor de organisatie kostenloos te gebruiken en je wint een publicatie. Geen geld. Maar wel een tentoonstelling. Ik vraag me af of ik eigenlijk wel mee mag doen (ook al kreeg ik een inschrijfformulier in mijn mailbox): ik ben geen beginnende popfotograaf volgens mij en ik kom ook niet uit Utrecht (helaas). Ik denk er even over na.

Deze zin bracht mij het meest in verwarring: "Op de gemaakte foto’s zijn auteursrechten van toepassing". Dat lijkt me logisch, maar wie heeft volgens het reglement dan de auteursrechten? De fotograaf of de organisatie?

7 belichtingen

Barto zei op 27-12-2002 22:50:
"De foto’s blijven kosteloos beschikbaar voor promotionele activiteiten van MANA Music"

Niet doen dus, je gaat toch niet gratis foto's leveren?


Bas zei op 28-12-2002 10:15:
Dat is ook precies wat mij tegenhoudt. Normaal mag de organisatie vanzelfsprekend de foto's publiceren bij een wedstrijd, maar niet levenslang zeg maar. Wel in kader van de wedstrijd. Dat is standaard.


J-E zei op 28-12-2002 12:41:
Klinkt als gratis gebruik met loeze beloften, zou t niet doen.


J-E zei op 28-12-2002 12:42:
loze beloften bedoel ik


Rene zei op 28-12-2002 17:17:
Je kan het ook zien als portfolio-opbouwend en reclame voor jezelf.. Wellicht wordt je nog wel ontdekt als concertfotograaf :)


Rik zei op 29-12-2002 16:26:
Uur U organiseert het kosteloos en is volledig afhankelijk van sponsors... ze verdienen er zelf dus helemaal niets aan. Zowel voor bands als fotografen en journalisten is het gewoon een leuke manier om een opstapje te krijgen... kan me dus voorstellen dat je er niets voor krijgt (in geld dan)


Bas zei op 29-12-2002 16:33:
Dat ik er geen geld mee kan winnen, maar wel een expositie, dat is ook wat waard. Ik zit vooral te hikken tegen het kosteloos gebruik, ook buiten de wedstrijd om.
De foto's die je met de finale mag maken, worden geplaatst op een site. Dat kan je op twee manieren opvatten: als publicatie (en dan is het geen rpijs), of als expositie. Ik bergijp dat ze het met weinig middelen moeten doen, maar ik ben bang dat de organisatie vooral wint: gratis foto's.