rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Eva Besnyö
16-01-2003 10:04
Dankzij de herinnering bij Barto dacht ik er gisteravond nog aan even de tv aan te zetten. Om de uitzending over Eva Besnyö te zien. Alleen was ik vergeten de telefoon uit te zetten, zodat ik vlak voor aanvang een telefoontje kreeg van een goede vriend. Het eerste deel heb ik gemist, maar zag nog genoeg om er even van te genieten. Het is een boeiende vrouw, die toch veel heeft betekend voor de Nederlandse fotografie. Ook vond ik het leuk om Ata Kando weer eens te zien op tv. De namen doen mij denken aan een tijd dat er geweldige straatfotografie werd gemaakt. Met weinig geld en met veel noeste arbeid kwamen de mooiste zwart-witprenten tot stand. Nog steeds heeft Besnyö een kritisch oog, getuige de opname toen haar 'afdrukker' enkele afdrukken liet zien. Wat moet die man mooi werk hebben gezien overigens.

5 belichtingen

Hermans wereldkeuken zei op 16-01-2003 12:37:
Tijdens het zien van de reportage vroeg ik me echt af waarom we al die high-tech camera's en films nodig hebben als je ziet wat een foto's ze in die tijd maakten.


Bas zei op 16-01-2003 13:28:
Al die high-tech dingen kunnen het werk wel makkelijker maken, maar een noodzaak voor goede foto's is het niet nee.


J-E zei op 16-01-2003 14:09:
Je hoeft in ieder geval niet altijd het laatste/nieuwste/modernste type camera en objectief hebben om goede foto's te maken, dat hadden ze in de jaren vijftig tenslotte ook niet. Dat steeds weer inruilen van camera's wat veel mensen doen, komt vooral doordat zij de oorzaak van de beroerde kwaliteit van hun foto's niet bij zichzelf zoeken, maar bij de apparatuur.


Hermans wereldkeuken zei op 16-01-2003 18:09:
En de techniek werkt zelfs tegen! Stel er doet zich plots een fotogenieke situatie voor, voordat je je digicam ready-to-shoot is (camera opzetten, bzzzzz lens uit, in menuutje zoeken om instellingen te doen, in of uitzooeemen bzzzz, ...) dan is het (bijna) altijd te laat. Bij een simpele camera is het scherpstellen, een draai aan de diafragma ring, een draai aan de sluitertijdenknop en shoot! Ok ouderwets maar het heeft al wel zijn deugdelijkheid bewezen.


Bas zei op 16-01-2003 22:22:
Als je je camera kent, kan je ook anticiperen en heb je je voorkeuze-instellingen al klaar staan. Zo werkt het bij mij wel. Maar het opstarten en de trage AF werken bij mij digitaal compactje wel tegen, dat klopt. Met een digi spiegelreflex valt dat niet meer op.