rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Praten over fotografie
24-08-2003 21:42
cbkn (42k image)
Oude Haven Nijmegen, 15:57

Wie mij kent weet dat ik graag over fotografie praat. Naast het fotograferen zelf en het kijken naar foto's is het een belangrijk middel om iets te leren over fotografie. Vandaag was er een open podium in het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen naar aanleiding van de expositie van Henk Braam. Een discussie over fotografie. Een aantal thema's werden behandeld. Zoals documentaire fotografie als kunstvorm, manipulatie in de fotografie en uiteraard de werkwijze van Henk Braam. Een boeiend gesprek met een lekker kleine groep fotografieliefhebbers. Er werd openhartig gesproken en zelfs ik kon nog wat meepraten. Ik hoorde vandaag pas dat ze bij iedere fototentoonstelling zo'n open podium hadden. Een erg goed initiatief vind ik, je leert zo veel bij. En je ontmoet op een informele manier een aantal fotografen. Het smaakt in ieder geval naar meer.

8 belichtingen

Geert van de Ven zei op 24-08-2003 22:34:
Een mens kan gelukkig maar 1 ding tegelijk. Toch jammer dat ik er niet bij was, volgende keer dan maar. Ik had even wat beters te doen, ik was aan het fotograferen.


Bas zei op 24-08-2003 22:41:
Ik miste je al. Dacht wel dat je wat anders zou hebben. We moeten overigens maar weer eens wat afspreken.


J-E zei op 24-08-2003 23:33:
Het meeste leer je door enorm kritisch op jezelf te zijn en alles waar je dan niet 100% tevreden over bent rigoureus weg te flikkeren.

Aan ja-knikkers, of het nu je vrienden zijn of jezelf, heb je niks.


Bas zei op 24-08-2003 23:56:
Bij een discussie heb je lang niet altijd dezelfde standpunten (anders zou er ook geen discussie zijn). Juist door met andere mensen over jouw of andermans fotografie te praten, kan je je eigen mening goed vormen. Wat ik goed vind, hoeft iemand anders (zelfs al is het mijn beste vriend ofzo) niet zo te vinden. Maar dan ben ik wel geinteresseerd in zijn/haar standpunten. En dan is het aan mij of ik mijn standpunt wijzig of niet. Het zet je in ieder geval aan het denken.
Kritisch op jezelf zijn kan alleen als je kaders hebt. En door te praten over fotografie kan je onder andere je kaders bepalen.


J-E zei op 25-08-2003 00:20:
Maar die kaders hoeven niet gevormd te worden door het werk of de mening van anderen. Het kan ook uit jezelf komen. Ik weet zelf wel aardig wat me bevalt (weinig) en wat niet (veel). Nog veel kritischer worden zou geen goed idee zijn denk ik ;-)


Bas zei op 25-08-2003 00:33:
Maar het is wel leuk om je kaders af en toe te verleggen. Of om te kijken of je kaders verlegd kunnen worden. Dat verbreedt gewoon je kijk. En schept weer nieuwe mogelijkheden. Door te praten over en te kijken naar fotografie veranderen mijn kaders wel. Zo kon ik voorheen de abstractere kunstfotografie nooit waarderen en een foto als van Rineke Dijkstra had ik in mijn begintijd ook niet gewaardeerd. Nu wel, maar andere fotografie ben ik weer minder gaan waarderen. Mijn eigen fotografie verandert daarmee ook. Dat maakt het alleen maar leuker.
Mijn kaders worden soms wat verengd, soms wat verruimd. Starheid is niet goed.


Henk Braam zei op 25-08-2003 21:04:
Het was erg gezellig gister. Bedankt voor je komst Bas.


Bas zei op 25-08-2003 21:21:
Graag gedaan Henk. Ik was blij dat ik er bij mocht en kon zijn. Het is heerlijk om op zo'n ontspannen manier over fotografie te praten.