rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Wereld Aids Dag
01-12-2003 09:47
stop aids now

Het is weer 1 december, oftewel Wereld Aids Dag. Een dag om even weer te stil te staan bij deze ziekte. Net als voorgaande jaren daarom vandaag alleen maar links over Aids en fotografie. Aids is een verschrikkelijke ziekte, dat mag bekend zijn. De genezing is nog ver weg, maar de problemen zijn er nog altijd. Om aandacht aan de Aids-problematiek te geven, is media-aandacht nodig. En fotografie speelt daarin een belangrijke rol. Foto's zeggen meer dan duizend woorden. De moeilijkheid is wel om een goede reportage te maken, zonder alleen maar zielig over te komen. Of om mensen niet in hun waarde te laten. De Nederlandse fotograaf Michel de Groot is dat in ieder geval zeker gelukt met zijn reportage Life in the corridor of death. Een serie gemaakt in Thailand in de Wat Phrabath Namhu tempel. In Thailand wordt Aids niet behandeld in een ziekenhuis, die patiënten worden daar vaak gewoon geweerd. De serie gaat soms door merg en been.

3 belichtingen

jeroen zei op 01-12-2003 10:29:
Hee, die serie hadden we ook gezien op Noorderlicht, bij die galerie die 'nooit geplaatste persfoto's' tentoonstelde. Ik meende dat deze serie uit eigen beweging was gemaakt en nooit verkocht omdat volgens de kranten Aids 'niet meer actueel' was...


J-E zei op 02-12-2003 00:12:
Als een foto nooit geplaatst is, is het dan wel een persfoto? ;-)

Die vraag kan je ook bij de laatste World Press Photo-winnaar stellen.


jeroen zei op 02-12-2003 10:45:
Natuurlijk is het dan een persfoto. De foto is met een (al dan niet vooraf) gesteld idee gemaakt en wil iets vertellen. Als een krant een foto weigert omdat deze bijvoorbeeld te bloederig is, blijft het een journalistiek beeld.