rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje :: AMALIA ::
20-12-2003 20:10
Nieuws rond het Koninklijk Huis, gisteren kregen we vier nieuwe foto's van ons prinsesje te zien. Als portretfotograaf gaat het me aan het hart dat het Koninklijk Huis met deze baggerfoto's naar buiten komt. De slechtst geregiseerde soap van Nederland had toevallig een Argentijns vriendinnetje van Maxima op bezoek die wat kiekjes mocht maken. Met alle respect voor het vriendinnetje maar Nederland heeft zulke goede portretfotografen waarom nou niet eentje daarvan gevraagd.

Fotogeert

13 belichtingen

hgt zei op 21-12-2003 00:03:
Een portretfotograaf zou wellicht een mooiere foto kunnen maken. Maar 'wij' fotografen denken heel vaak aan het esthetische doelen, terwijl het voor andere mensen het erom gaat, dat ze op de foto staan. Het gaat hier om prive-foto's, die toevallig naar buiten gebracht worden. Dus erger je er niet aan, blijf lachen en fotograferen. :-)


Bas zei op 21-12-2003 00:16:
Nu ken ik een hele goede portretfotograaf :-)


yes zei op 21-12-2003 01:13:
HOI!
Ik lees en bekijk altijd met veel plezier je site. Leuk om die foto's te zien van de "dagelijkse gebeurtenissen op straat". Je maakt mooie foto's!
Hier daarom een kerstkaart, of eigenlijk een kerstsite van mij: http://home.quicknet.nl/mw/prive/maus/kerst/

Groetjes en fijne dagen!
Yes.


Rene Smit zei op 21-12-2003 02:01:
Ik denk dat de meeste Nederlanders de huidige foto's mooi vinden. En daar gaat het toch om? Ik moet Bas ook geen foto laten maken en dan de illusie hebben dat mijn moeder 'm mooi vindt....


PV zei op 21-12-2003 09:55:
Ik ben het helemaal met je eens Geert. Laat ONS huis van Oranje eens een beroep doen op een goede en modernere fotograaf. Die statiefoto's was ook al niks. Maar lettend op de inrichting is modern iets wat je hier niet moet verwachten.... Bij de zwart/ wit druk in de Volkskrant leek het trouwens net of je onder Maxima's rok kon kijken maar hier zie ik datze een broek aanheeft. Het laatste engagement is daarmee ook weg....


J-E zei op 21-12-2003 14:34:
Lees ook het discussie-tje dat ik op de FJ-discussiegroep probeerde te ontketenen.

http://groups.yahoo.com/group/fotojournalisten/message/2446

(Maar dat had Geert vast ook gelezen)


ecritures zei op 21-12-2003 15:37:
Ik ben wel benieuwd naar wat uitleg *waarom* het zo slecht is of waarom jij het zo slecht vindt. Bij fotografie lijkt het wel of je *het* (whatever that may be) meteen moet zien, anders ben je een sukkel. Over smaak valt wel te twisten toch?


J-E zei op 21-12-2003 17:00:
De compositie van de foto's is onhandig en rommelig, ze heeft de verkeerde opnamehoeken gekozen, en er zit wat vertekening in (door te dichtbij opnamestandpunt). Gewoon fouten die een echt goede fotograaf niet zou maken.

Het zijn officiële, door de RVD gepubliceerde foto's, daar is niets "toevalligs" aan. En als het gaat om het feit "dat ze ze zelf mooi vinden", dan hadden ze die ook wel met de Ixus van Prins Alex kunnen maken. Want iedereen vindt de foto's van een eigen kind mooi omdat het een eigen kind is. Het eigene is dan belangrijker dan de kwaliteit van de foto's.

Helaas heeft men het criterium van het eigene ook gebruikt bij de keuze van de vriendin-fotograaf.


ecritures zei op 21-12-2003 18:13:
dank J-E voor de uitleg. Nog een vraagje: wat is een verkeerde opnamehoek? Ik stel de vragen eigenlijk vooral zodat ik deze dingen ook kan (in)zien en er misschien van kan leren


Geert zei op 21-12-2003 23:24:
@J-E Nee, het discussie-tje wat je probeerde op te zetten had ik niet gelezen. Sterker nog ik kende deze nieuwsgroep nog niet. Ik ga hem eens wat beter bekijken en me misschien wel aanmelden.


J-E zei op 22-12-2003 01:06:
Het stukje staat ook op mijn site, hoor, en op http://www.villamedia.nl/

Nog even, en er komt een rel van. :-P


hgt zei op 22-12-2003 04:01:
De meeste reacties beschrijven dat de foto's in 'onze' ogen -beter- konden. En daar ben ik het mee eens. Maar blijkbaar kozen de kersverse ouders niet voor een voor hun onbekende fotograaf, maar voor een minder capabele, maar vertrouwde vriendin. En dat is hun recht. Dus waar 'fuzzen' we eigenlijk over? *even de discussie verhitten* .... misschien zijn ze aan het sparen voor een fotosessie met de heer Testino :-)


J-E zei op 22-12-2003 09:38:
Weet je waarom de ouders van Máxima niet op de foto's staan? Omdat die staatsrechtelijk geen rol vervullen. Dit om nog eens duidelijk aan te geven dat dit geen privé-foto's zijn maar officiële foto's.

En als zij dus "in functie" van staatshoofd en troonsopvolger(s) deze foto's laten maken is dat geen privé-zaak. Voor dit soort foto's hadden ze dan ook beter een officiële (professionele) fotograaf kunnen kiezen.

Mijn vraag is juist of ze onder al die goede Nederlandse fotografen er niet één kunnen vinden waarbij ze zich op hun gemak voelen. Er is nog een wereld naast Joop van Tellingen, zou ik ze willen meegeven.