rood petje
ontwikkelaar fixeer contactsheet zelfportret
< vorige afdruk > volgende afdruk

petje Wereld Aids Dag 2002
01-12-2002 12:13
Net als vorig jaar wil ik weer stilstaan bij het thema Aids. Een verschrikkelijke ziekte, die waarschijnlijk niet uit te leggen valt. Wat er met je gebeurt als je besmet bent en hoe je je voelt is moeilijk uit te leggen lijkt me. Net als veel andere dingen begrijp je het pas als je het zelf hebt. Toch kan er wel wat gedaan worden om een beeld te vormen. Met behulp van fotografie bijvoorbeeld. Natuurlijk is het een standpunt van iemand, maar het kan wel helpen. Fotografie kan ook daadwerkelijk de slachtoffers helpen, zoals bij Positive negatives van Fondations Femme Plus. Met behulp van fotografie krijgen de Hiv-positieve vrouwen weer een leven, een doel. De foto's zelf zijn helaas niet online te zien, maar in het filmpje komen enkele foto's in beeld. Bij dezelfde Christian Aid organistatie is ook een discussie geplaatst over de rol van fotografie bij Aids in het kader van Cold heaven. Een tentoonstelling met mooi werk van Don McCullin.
Foto's van met het virus besmette mensen kunnen het bewustzijn bij niet besmette mensen verhogen. Al je soms series ziet, dan sta je soms met onmacht te kijken. Zoals bij de zestienjarige Stephanie. Het virus krijgt een gezicht en duidelijk is dat het niet alleen in de arme landen voorkomt. Uit de foto's blijkt wel dat ze blijft doorgaan. Ondanks de ellende die aan haar gezicht is af te lezen, zie je ook een vechtlust. Vechtlust hebben ook de demonstranten in Toronto. Ze vragen aandacht en begrip voor hun situatie. De serie laat overigens wel veel homofielen zien, nog steeds worden homo's vaak (ten onrechte) geassocieerd met Aids en vice versa. In de serie zitten ook een aantal portretten van slachtoffers thuis. Het blijft naar je keel grijpen. Zo ook de foto's van Tom Stoddart in Us News over Aids in Afrika. Vel over been, totaal leeggevreten. Op en vaak op sterven na dood. Je ziet het ook bij Robert Thomas, gefotografeerd door Paul Meredith. Zijn laatste halfjaar is vastgelegd en op zijn 42e overlijdt Robert Thomas aan de ziekte. Een serie uit 1991, de strijd tegen Aids is een lange strijd. Hoe lang zal het duren voor er een vaccin is? Het is niet alleen een kwestie van tijd, maar ook van geld. Om aan geld te komen kan ook fotografie ingezet worden. De stichting Focus on Aids organiseert veilingen, waar beroemde en minder beroemde fotografen hun werk verkopen om geld te krijgen voor Aids-onderzoek en voorlichting. Dat laatste is ook nog steeds belangrijk, om verdere verspreiding te minimaliseren. Aids kan iedereen treffen. Man en vrouw, oud en jong.

1 belichting

Geert zei op 01-12-2002 17:20:
Fotografie is mijnsinziens de perfecte vorm om het aids-probleem te communiceren. Indringende portretten zoals die van Don McCullin doen mij echt wat. Zelf heb ik 10 jaar geleden een vriend verloren aan de gevolgen van aids. Echt kwaad maak ik met om de jeugd, die meer en meer onveilig vrijt. Hoe die groep effectief te bereiken is mij nog steeds een vraag.